Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Διεθνές συνέδριο στη Σύμη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τους ήρωες δύτες

Στη Σύμη θα χτυπά, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, η καρδιά της διεθνούς επιστημονικής έρευνας γύρω από έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρώπινης γνώσης: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Το διεθνές διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο Ίππαρχος ο Ρόδιος και οι Συμιακοί Ήρωες του Βυθού», φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μελέτη της ελληνιστικής επιστήμης, τιμώντας παράλληλα τους ανθρώπους που έφεραν στο φως το μοναδικό αυτό επίτευγμα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία” (ΗΠΑ), το οποίο εδρεύει στον ακαδημαϊκό χώρο του Πανεπιστημίου του Connecticut (University of Connecticut, USA), και τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη και του Υπουργείου Πολιτισμού. Υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύμης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και από πλήθος Ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών, πολιτιστικών και ομογενειακών φορέων.


Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία στη Σύμη και παράλληλη διαδικτυακή μετάδοση, επιτρέποντας τη συμμετοχή επιστημόνων, φοιτητών και κοινού από όλο τον κόσμο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εισηγήσεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών, ερευνητών, αρχαιολόγων, ιστορικών της επιστήμης, μηχανικών και φυσικών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Κεντρικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η αρχαία ελληνική αστρονομία και τεχνολογία, καθώς και το έργο του Ίππαρχου του Ροδίου, πατέρα της Αστρονομίας και της Τριγωνομετρίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διεπιστημονική προσέγγιση του Μηχανισμού, ο οποίος παρουσιάζεται όχι μόνο ως τεχνολογικό θαύμα, αλλά και ως εκπαιδευτικό εργαλείο που συνδέει τη θεωρητική γνώση με τη μηχανική εφαρμογή και τη σύγχρονη ψηφιακή αναπαράσταση.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Συμιακών δυτών–σφουγγαράδων, οι οποίοι στις αρχές του 20ού αιώνα, με πρωτόγονα μέσα και με τίμημα συχνά την υγεία ή ακόμη και τη ζωή τους, ανέσυραν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Χάρη στη δική τους τόλμη αποκαλύφθηκε ο αρχαιότερος γνωστός αστρονομικός και υπολογιστικός μηχανισμός της ανθρωπότητας, ανατρέποντας καθιερωμένες αντιλήψεις για τις τεχνολογικές δυνατότητες του αρχαίου κόσμου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αποκαλυπτηρίων του μπρούτζινου αγάλματος του ηρωικού δύτη–καπετάνιου Δημητρίου Κοντού, ως κορυφαία πράξη ιστορικής μνήμης και συλλογικής τιμής.

Το μνημείο συμβολίζει το διαχρονικό πνεύμα της ναυτοσύνης, της τόλμης και της αυτοθυσίας των Συμιακών δυτών, συνδέοντας την τοπική ιστορία με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, μέσα από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, εκθέσεις και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει η συνεργασία του Πανεπιστημίου της Σονόρας (Μεξικό) και της εταιρείας Relojes Olvera III Generacion με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που οδήγησε στη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού αστρονομικού ρολογιού–πλανηταρίου βασισμένου στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Η επιλογή της Σύμης ως τόπου διεξαγωγής δεν είναι τυχαία. Το νησί αναδεικνύεται ως τόπος μνήμης, επιστήμης και ζωντανής παιδείας, ενώ η διεθνής διάσταση της διοργάνωσης ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο επιστημονικό και πολιτιστικό διάλογο.

Χορηγοί και υποστηρικτές του συνεδρίου είναι, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Σύμης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), πανροδιακοί και συμιακοί σύλλογοι Ελλάδας και ομογένειας, καθώς και η Ένωση Γυναικών Σύμης. Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι οι Φρυκτωρίες – Τηλεοπτικός και Διαδικτυακός Σταθμός – και η Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.).

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Ίππαρχος ο Ρόδιος και οι Συμιακοί Ήρωες του Βυθού»
Σύμη, Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026.


Διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
Συνέδριο προς τιμήν των Δυτών των Αντικυθήρων.
Τόπος διεξαγωγής: Σύμη (δια ζώσης & διαδικτυακά μέσω ZOOM).
Υπό την αιγίδα: Υπουργείου Πολιτισμού – Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη.
Διοργάνωση: Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» (ΗΠΑ – Πανεπιστήμιο Connecticut).


ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 – ΣΥΜΗ
08:00 – 09:00
Αφίξεις – Εγγραφές
09:00 – 09:30
Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί
Χαιρετισμοί από:
Δήμαρχο Σύμης
Εκπρόσωπο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Εκπρόσωπο ΚΕΣ «Παιδεία»
Εκπρόσωπο Υπουργείου Πολιτισμού
Εκπρόσωπο Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων
Εκπροσώπους συγγενών των δυτών
Εκπρόσωπο Πανεπιστημίου Σονόρας (Μεξικό)
Αφιέρωμα στους Συμιακούς δύτες των Αντικυθήρων.


Συνεδρία Ι
Ναυάγιο – Ιστορικό Πλαίσιο – Πρόσωπα
Προεδρεύων: Καθ. Μάνος Ρουμελιώτης
09:30 – 09:50
Ελένη Φαρμακίδου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου)
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο Ίππαρχος και οι Συμιακοί Ήρωες του Βυθού»
09:50 – 10:10
Δρ Αγγελική Σίμωσι (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων)
«1900–2025: Δύο αιώνες υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων»
10:10 – 10:30
Διονύσιος Κριάρης (Μαθηματικός)
«Η συμβολή των Συμιακών δυτών στην ανέλκυση του Μηχανισμού»
10:30 – 10:45
Συζήτηση.


Συνεδρία ΙΙ
Ο Μηχανισμός – Ορισμός και Επιστημονικό Πλαίσιο
Προεδρεύων: Καθ. Αντώνιος Πινότσης
10:45 – 11:05
Ξενοφών Μουσάς (ΕΚΠΑ)
«Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
11:05 – 11:25
Καθ. Αντώνιος Πινότσης (ΕΚΠΑ)
«Ο Ποσειδώνιος ο Ρόδιος και ο Μηχανισμός»
11:25 – 11:45
Καθ. Μάρω Παπαθανασίου (ΕΚΠΑ)
«Ίππαρχος: Η ακμή της ελληνιστικής αστρονομίας»
11:45 – 12:00
Συζήτηση
12:00 – 12:15
Διάλειμμα καφέ.


Συνεδρία ΙΙΙ
Τεχνολογία – Υποθέσεις – Ανακατασκευές
Προεδρεύων: Καθ. Κυριάκος Ευσταθίου
12:15 – 12:35
Κώστας Κοτσανάς
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και οι απολεσθέντες συγγενείς του»
12:35 – 12:55
Μάνος Ρουμελιώτης
«Ο Μηχανισμός ήταν μπρούτζινος; Αντέχει τις υποτιθέμενες προσθήκες;»
12:55 – 13:10
Συζήτηση
13:10 – 14:30
Ελαφρύ γεύμα.


Συνεδρία IV
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Μεξικό
Προεδρεύουσα: Καθ. Έλενα Αβραμίδου
14:30 – 14:50
Prof. Julio Saucedo Morales & MAMH Team
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Μεξικό ως εκπαιδευτικό εργαλείο»
14:50 – 15:10
Juan Pablo González Zazueta & Julio Saucedo Morales
«Σύγκριση προβλέψεων εκλείψεων: Αντικύθηρα και Μάγια»
15:10 – 15:25
Συζήτηση
15:25 – 15:45
Διάλειμμα καφέ.


Συνεδρία V
Υποθέσεις και Μοντέλα
Προεδρείο: Δρ Αγγελική Σίμωσι – Διονύσιος Κριάρης
15:45 – 16:25
Αριστείδης Βούλγαρης
Δύο εισηγήσεις για την ανακατασκευή και τα χαμένα τμήματα του Μηχανισμού.


Συνεδρία VI
Πολιτισμός – Κληρονομιά
16:25 – 17:25
Εισηγήσεις:
Παναγιώτης Κοτσανάς
Αγαμέμνων Τσελίκας
Κυριάκος Ευσταθίου & ομάδα
Έλενα Αβραμίδου
17:45 – 18:05
Συζήτηση
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 – ΣΥΜΗ & ZOOM.


Συνεδρία VIΙ
Εκπαίδευση – Διάχυση – Παιδεία
09:00 – 12:00
Εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς, μαθητές και πανεπιστημιακούς για:
Εκπαιδευτικές εφαρμογές του Μηχανισμού
Σχολικά προγράμματα
Μαθητικές προσεγγίσεις
Διάχυση επιστημονικής γνώσης
11:10 – 12:00
Τελική Συζήτηση – Συμπεράσματα Συνεδρίου
15:00
Τελετή Μνήμης και Τιμής
Αποκαλυπτήρια μπρούτζινου αγάλματος
του ηρωικού Δύτη–Καπετάνιου Δημητρίου Κοντού
Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συγγενείς των δυτών των Αντικυθήρων.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Έκθεση και εργαστήριο με λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού (Μουσείο Κοτσανά)
Εκθέσεις μαθητικών έργων
Προβολές ντοκιμαντέρ
Μαθητικά εργαστήρια
Εικονική 3D έκθεση.

 

Πηγή: https://inthess.gr

Νεκρός 41χρονος: To αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό σε σημείο όπου η κυκλοφορία εκτρέπεται λόγω των αγροτικών μπλόκων στη Θήβα και το Κάστρο

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης 13 Ιανουαρίου στην Επαρχιακή Οδό Θηβών–Λιβαδειάς, κοντά στην περιοχή των Βαγίων Βοιωτίας, σε σημείο όπου η κυκλοφορία εκτρέπεται λόγω των αγροτικών μπλόκων στη Θήβα και το Κάστρο.

Σύμφωνα με τo viotiaplus.gr, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 41χρονου οδηγού του επιβατικού οχήματος, ο οποίος κινούνταν προς τη Θήβα.

Αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασαν άμεσα στο σημείο, όμως ο άτυχος άνδρας είχε ήδη υποκύψει στα τραύματά του.

Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου είναι παλαιό, στενό και με ελλιπή φωτισμό, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένη κίνηση λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή.

ΠΗΓΗ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΠΚΜ για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL CANADA 2026

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών «SIAL CANADA 2026», που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 29 Απριλίου - 1 Μαΐου 2026 στο εκθεσιακό κέντρο Palais des Congrès στο Μόντρεαλ.

          Η έκθεση SIAL CANADA διοργανώνεται από την Comexposium και αποτελεί το σημείο συνάντησης της καναδικής βιομηχανίας αγροδιατροφής, αλλά και προνομιακή πύλη στην αμερικανική αγορά. Είναι η αποκλειστική έκθεση που φιλοξενεί και προβάλλει μια πλήρη σειρά προϊόντων διατροφής κάτω από την ίδια στέγη, καλύπτοντας τις ανάγκες του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών τροφίμων και των βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Η έκθεση το 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 1.000 εθνικούς και διεθνείς εκθέτες από 55 χώρες ενώ την επισκέφθηκαν περίπου 23.000 επαγγελματίες από 78 χώρες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της έκθεσης, από τους επισκέπτες της διοργάνωσης το 33% ήταν manufacturers (παραγωγοί- κατασκευαστές), το 18% ήταν distributors (διανομείς), το 11% των επισκεπτών ήταν σχετικό με το λιανεμπόριο και το 20% με το food service.

          Μετά από τις δύο επιτυχημένες παρουσίες της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προτίθεται να συμμετάσχει για τρίτη φορά στην έκθεση SIAL CANADA με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της στην αγορά του Καναδά. Η Περιφέρεια προωθεί τα υψηλής ποιότητας τρόφιμα και ποτά, τα οποία ευνοούνται μέσω της συμφωνίας CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά), με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα της σε μία αγορά -στόχο όπως είναι η αγορά της Βόρειας Αμερικής.

      Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026.

         Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των διαθέσιμων stand θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:

- τον εξαγωγικό χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της επιχείρησης

- την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ

- τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε εκθέσεις και δράσεις της Περιφέρειας

         Επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.

         Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330052 (κ. Μαρία Ελευθεριάδου), 2313330043 (κ. Άννα Παπακωνσταντίνου) και 2313330391 (κ. Αθανασία Μαυρίδου).

Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) επισυνάπτεται το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.

Τσιάρας για βανδαλισμούς τρακτέρ αγροτών που μετείχαν στον διάλογο: Δεν αποτελεί δείγμα δημοκρατίας

Τσιάρας για βανδαλισμούς τρακτέρ αγροτών που μετείχαν στον διάλογο: Δεν αποτελεί δείγμα δημοκρατίας –

Προσχηματικές οι δικαιολογίες για άρνηση του διαλόγου με τον πρωθυπουργό

«Δεν είναι ούτε δείγμα δημοκρατίας, ούτε δείγμα ελευθερίας να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας στην εκπομπή “Newsroom”, σχολιάζοντας την συμπεριφορά εκείνων που βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών από τη Νίκαια που προσήλθαν στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στην άρνηση του μπλόκου της Νίκαιας να προσέλθει στο προκαθορισμένο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ο κ. Τσιάρας είπε ότι «είναι εντελώς προσχηματικό το αν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου 25 ή 35 άτομα. Οι λόγοι που δεν προσήλθαν  στη συζήτηση, δεν στέκουν στην κοινή λογική».

Και προσέθεσε: «Είναι απορίας άξιον το πώς αντιμετωπίζουν κάποιοι αυτή τη διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει τα δικά της βήματα, όταν τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Τσιάρα «η κυβέρνηση είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όταν όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθύνει τουλάχιστον δύο προσκλήσεις, γίνονται υπαναχωρήσεις και δεν υπάρχει ανταπόκριση, το μέρος της ευθύνης περνάει στην απέναντι πλευρά κι εκείνοι πρέπει να απαντήσουν  γιατί δεν το κάνουν. Παρά το ότι δόθηκαν ευκαιρίες για διάλογο για να λυθούν τα θέματα, δεν μπορεί είναι πλέον κάποιες συμπεριφορές να  πλήττουν την ελληνική κοινωνία και να δημιουργούν σοβαρές συνέπειες στην ίδια την ελληνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα ο ΥπΑΑΤ ανέφερε  «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των ευρωπαϊκών, που έχει ειδικό τιμολόγιο για το αγροτικό ρεύμα και την πολύ χαμηλότερη τιμή, συγκρινόμενη με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα.» Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι «όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση εδώ και ένα χρόνο και είναι συνεπείς, θα πέσουν και αυτοί στα 8,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Όσοι μπουν τώρα σε ρύθμιση, σε δώδεκα μήνες θα έχουν χαμηλό φθηνό αγροτικό τιμολόγιο».

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρχει μια ειδική εφαρμογή η οποία δημιουργείται τώρα και η οποία, μέσω του κινητού τηλεφώνου, θα μπορεί σε άμεσο χρόνο να δίνει τη δυνατότητα (μέσω ενός ειδικού αριθμού, μιας και θα υπάρχει αίτηση και θα είναι γνωστή η ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο καθένας με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ και τις συγκεκριμένες παραγωγές που έχει) να αφαιρείται στην αντλία ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Σημειώνεται δε, ότι θα αφαιρείται και ο ΦΠΑ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό όφελος για τον αγροτικό κόσμο».

Ο Κώστας Τσιάρας, κλείνοντας, τόνισε «οι αγρότες πρέπει να γίνουν όντως μικροί επιχειρηματίες, να κατανοούν ποια είναι η πραγματικότητα, να μπορούν να υπολογίζουν με βάση τη δραστηριότητά τους, τα έξοδά τους, τα προσδοκώμενα εισοδήματα, ποια μπορεί να είναι η θέση τους και τι ακριβώς μπορούν να πετύχουν σε όλη αυτή τη δική τους προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις νέες τεχνολογίες και τη γενικότερη εξέλιξη που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να υπάρχει η συνθήκη της ανταγωνιστικότητας, που είναι βασικός λόγος βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα».

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.