Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι καταναλωτές της ΕΕ πρέπει να απολαμβάνουν «δικαίωμα επισκευής» και αυξημένη ασφάλεια των προϊόντων

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς πρότεινε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και την ενίσχυση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των προϊόντων.

Σε ψήφισμα σχετικά με τη βιώσιμη ενιαία αγορά που εγκρίθηκε από το 20 (2 ψήφισαν κατά, 23 απείχαν), οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παραχωρήσει στους καταναλωτές ένα «δικαίωμα επισκευής», καθιστώντας τις επισκευές πιο ελκυστικές, συστηματικές και οικονομικά αποδοτικές.

  • Τα ανθεκτικά και επισκευάσιμα προϊόντα πρέπει να γίνουν ο κανόνας
  • Μια κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αειφορίας
  • Απαιτείται περισσότερη δράση για την απομάκρυνση μη ασφαλών προϊόντων και υπηρεσιών από την αγορά της ΕΕ

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο επισήμανσης προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με τη διάρκεια τους (π.χ. μετρητής χρήσης και σαφείς πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος). Αυτό θα υποστηρίξει τις μεταχειρισμένες αγορές αγαθών και θα προωθήσει πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής. Για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι ευρωβουλευτές επιμένουν ξανά σε ένα κοινό σύστημα φορτιστή.


Για να αντιμετωπιστεί η προγραμματισμένη απαρχαιότητα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περιορισμού πρακτικών που σκόπιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι διορθωτικές ενημερώσεις για ορισμένες ψηφιακές συσκευές πρέπει να συνεχίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της εκτιμώμενης διάρκειας ζωής τους και να μην μειώνουν την απόδοσή τους.


Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσε να επισκευάσει τις συσκευές τους παρά να τις αντικαταστήσει και το 79% πιστεύει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να υποχρεούνται να διευκολύνουν την επισκευή ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση των μεμονωμένων ανταλλακτικών τους.


Απαιτούνται προσαρμογές παντού: από τη διαφήμιση έως τη διαχείριση αποβλήτων


Οι ευρωβουλευτές πιέζουν επίσης για πιο βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις, καθώς και υπεύθυνο μάρκετινγκ και διαφήμιση που ενθαρρύνει βιώσιμες επιχειρηματικές και καταναλωτικές επιλογές. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, υποβοηθούμενα από περαιτέρω πιστοποίηση οικολογικού σήματος. Για παράδειγμα, όταν γίνονται πράσινες αξιώσεις σε διαφημίσεις, πρέπει να ακολουθούνται κοινά κριτήρια για την υποστήριξη της αξίωσης.


Επιπλέον, η έκθεση προτείνει νέους κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των νομικών εμποδίων που εμποδίζουν την επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση. Αυτό θα ωφελήσει επίσης τη δευτερογενή αγορά πρώτων υλών.


Καταπολέμηση μη ασφαλών προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο


Σε ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων στην ενιαία αγορά, το οποίο εγκρίθηκε από το 45 (χωρίς αποχές και ψήφοι), οι ευρωβουλευτές εξέτασαν το ζήτημα των μη ασφαλών προϊόντων - ιδίως εκείνων που πωλούνται σε διαδικτυακές αγορές. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, έχουν μη ασφαλές λογισμικό ή ενέχουν άλλους κινδύνους για την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και αγορές να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση παραπλανητικών πρακτικών και να απαιτήσουν την ισχυρή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων. Τονίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες ασφάλειας των προϊόντων, για προϊόντα που κυκλοφορούν στην ΕΕ και κατασκευάζονται είτε στην ΕΕ είτε εκτός αυτής, επιτρέποντας έναν θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών και εξασφαλίζοντας αξιόπιστες πληροφορίες για τα προϊόντα για τους καταναλωτές.


Το ψήφισμα εξετάζει επίσης την ασφάλεια και την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. υποστήριξη της ανάπτυξης αποτελεσματικών ελέγχων σε προϊόντα υψηλού κινδύνου που είναι ενσωματωμένα με AI) και ζητεί την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων, όπως η γενική οδηγία για την ασφάλεια προϊόντων και τα μηχανήματα Οδηγία, για την προσαρμογή της στην ψηφιοποίηση προϊόντων.


Επόμενα βήματα


Η ψηφοφορία στην ολομέλεια και για τις δύο εκθέσεις αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb