ΑΣ Βαμβακοπαραγωγών Ημαθίας: Νέα συστήματα άρδευσης με τον Μωχάμεντ Νταράουσε
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Ημαθίας ξεκίνησε πριν τρία χρόνια μια συνεργασία με τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στην άρδευση και στη διαχείριση της καλλιέργειας.
Το 2026 εισήγαγε το σύστημα στάγδην άρδευσης σε δυο αγρούς του δήμου Αλεξάνδρειας. Στον ένα αγρό ολοκληρώθηκε η εγκατάστασή του με απόλυτη επιτυχία. Με την χρήση των κατάλληλων υλικών και την κατάλληλη πίεση διασφαλίσθηκε η ίδια παροχή νερού άρδευσης κατά μήκος των σειρών βαμβακιού των 300 μέτρων.

Συγχρόνως εγκαταστάθηκαν σύγχρονοι μετεωρολογικοί σταθμοί με αισθητήρες εδάφους για την παρακολούθηση της υγρασίας εδάφους μέχρι βάθος 60 εκ. Επίσης θα εγκατασταθούν άμεσα όργανα μέτρησης της εξατμισοδιαπνοής για μέτρηση του συνολικού νερού που χάνεται/ημέρα από τον αγρό.
Η εισαγωγή του συστήματος στάγδην άρδευσης και η σύγκρισή του με τα συστήματα καταιονισμού ή κατάκλισης που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, προέκυψε μετά από τη διαπίστωση ότι τα αποθέματα νερού στην περιοχή έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Είναι γνωστό ότι το σύστημα στάγδην άρδευσης μπορεί να μειώσει την απώλεια ή την χρήση νερού, με καλύτερη παραγωγή, τουλάχιστον 20-30%. Ενώ η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας, όπως η χρήση ψηφιακών παγίδων και ψηφιακών οργάνων ανάλυσης εδαφών σε συνδυασμό με τους μετεωρολογικούς σταθμούς έχει ως σκοπό τη μείωση εισροών συνεπώς και του κόστους παραγωγής.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΥΠΑΑΤ: Νέο βήμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στη βιολογική παραγωγή
- Ανοικτή σε όλους η πλατφόρμα του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034
- Η 34χρονη που ξεκίνησε με ποδήλατο από τη Δανία και έφτασε σε 52 μέρες στο Λιτόχωρο
- ΠΚΜ: Νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τα «Σχέδια Βελτίωσης», «Επενδύσεις στην εξοικονόμηση ύδατος» και «Επενδύσεις ενεργειακές και κυκλικής οικονομίας»
- Λάρισα: Αυλαία για την 23η γιορτή αμυγδάλου στο Συκούριο