Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτραπέζια ελιά: Τι προβλέπει η Κομισιόν για την παραγωγή - Πόσους τόνους αναμένεται να έχει η Ελλάδα

Μεγάλη μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας (βρώσιμης) ελιάς προβλέπει η Κομισιόν στην πρόβλεψή της για την καλλιεργητική περίοδο 2021/22 λόγω της ξηρασίας και της απώλειας εκτάσεων καλλιεργούμενης γης. Ενδεικτικά, στην Ισπανία που είναι από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες, η συγκομιδή επιτραπέζιας ελιάς δύσκολα πρόκειται να ξεπεράσει τους 489.000 τόνους που μεταφράζεται σε μείωση 10,4% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο ιστότοπος Olivenews.gr, την εμπορική περίοδο 2020/21 η παραγωγή μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 10% στους 848.000 τόνους. Ωστόσο η μεγάλη μείωση στις τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο κ.λπ.), εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης της τάξης του 15%, στους 1.854.000 τόνους, οδηγεί την παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς σε σημαντική μείωση κατά 9% στους 2.702.000 τόνους.

Σχεδιάγραμμα 1Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς από την περίοδο 2015/16 έως την 2020/21.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας, η παραγωγή της περιόδου 2020/21 κινήθηκε κάτω από αυτόν, με τις τρίτες χώρες να επιβεβαιώνουν τις σημαντικές τους απώλειες στην παραγωγή.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά τις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες, η χώρα μας καταγράφει αύξηση κατά 4%, με την παραγωγή να ανέρχεται στους 230.000 τόνους συνολικά (έναντι 222.000 πέρυσι). Συνολικά είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή εντός Ε.Ε., με την Ισπανία να φτάνει τους 546 χιλ. τόνους. Ιταλία και Πορτογαλία εμφάνισαν πτωτικές τάσεις (ειδικά η δεύτερη).

Σχεδιάγραμμα 2: Η παραγωγή των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.

Όπως προκύπτει και από το σχεδιάγραμμα 2, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Ελλάδα διατηρήθηκε πάνω από το μέσο όρο παραγωγής της 5ετίας.

Χαλάζι στην Αιτωλοακαρνανία – Ζημιές στην παραγωγή

Στο μεταξύ άγνωστο είναι το πώς θα επηρεάσουν την ελληνική εγχώρια παραγωγή οι επιπτώσεις από τις φωτιές το καλοκαίρι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η χθεσινή καταιγίδα που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, στην Αιτωλοακαρνανία, καλλιεργητές της ελιάς είδαν την παραγωγή τους να πέφτει στο έδαφος μετά το πέρασμα της καταιγίδας Αθηνά.

 

Πηγή: ertnews.gr

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb