Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Eλεύθερη η πρόσβαση στους κτηματολογικούς χάρτες μέσω της γεωπύλης INSPIRE

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοινώνει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών της χώρας μας, με τη δημιουργία της Γεωπύλης INSPIRE ΕΛΛΗΝΙΚΟΫ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση  μέσω της ιστοσελίδας του (www.ktimatologio.gr (Έργα υποδομής/Γεωχωρικές Υπηρεσίες/ Γεωπύλη INSPIRE Ελληνικού Κτηματολογίου).

 

Η εν λόγω Γεωπύλη, αποσκοπεί στην κάλυψη ενός μέρους των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/2/ΕΚ (INSPIRE) η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εύκολη ανταλλαγή και χρήση γεωγραφικών δεδομένων, όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, το ανάγλυφο του εδάφους, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι δρόμοι, η διοικητική διαίρεση, οι προστατευμένες περιοχές, οι κτηματολογικοί χάρτες κλπ.

Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και ειδικότερα για τα κτηματολογικά δεδομένα, οι πολίτες μπορούν να:

 • βρουν σε ποιες περιοχές λειτουργεί κτηματολόγιο
 • δουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών
 • δουν πληροφορίες αναφορικά με τους εν λόγω χάρτες (μεταδεδομένα)
 • επιλέξουν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν
 • ενσωματώσουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών σε εφαρμογές που διαθέτουν (ή αναπτύσσουν)
 • αντιγράψουν τα δεδομένα των κτηματολογικών χαρτών στον υπολογιστή τους για ανεξάρτητη χρήση (μεταφόρτωση – download).

Πέραν των κτηματολογικών χαρτών, οι πολίτες μπορούν, επίσης, να πληροφορηθούν και για τη διαθεσιμότητα, καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά (μεταδεδομένα), έγχρωμων ορθοφωτογραφίων και ψηφιακών μοντέλων εδάφους) τα οποία απεικονίζουν, κυρίως, χαρακτηριστικά της επιφανείας της γης (κάλυψη και ανάγλυφο) σε διάφορες κλίμακες (1:1.000, 1:5.000) και διάφορες χρονικές περιόδους (2007-2009, 2014-2015). Μάλιστα, οι πολίτες μπορούν και να τα προμηθευθούν κατόπιν αιτήσεώς τους, από το Κτηματολόγιο.

 

Με τα δεδομένα και τις λειτουργίες που διατίθενται ελεύθερα σε όλους οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες, μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα των πληροφοριακών αναγκών τους.

Για παράδειγμα, μπορούν να δουν, ανά πάσα στιγμή, τα όρια όλων των ακινήτων που έχουν καταγραφεί σε μία περιοχή, να διακρίνουν τους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. δρόμους, πλατείες κλπ) και τις τυχόν ειδικού ενδιαφέροντος εκτάσεις που υπάρχουν εκεί (π.χ. ρέματα, ποτάμια, λίμνες, αιγιαλός κλπ).

Επιπλέον, σε σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση του Κτηματολογίου, τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να ενταχθούν σε εφαρμογές που αφορούν:

 
 • στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση επενδύσεων
 • στην επέκταση σχεδίων πόλης
 • στην παροχή υπηρεσιών
 • στη χάραξη και υλοποίηση αγροτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων
 • στη μελέτη κοινωνικών προβλημάτων
 • στην προστασία και παρακολούθηση του περιβάλλοντος και
 • στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα επικαιροποιείται και θα αναβαθμίζεται συστηματικά ακολουθώντας την εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου και την πρόοδο δημιουργίας νέων χαρτογραφικών δεδομένων.

Οι προαναφερόμενες εφαρμογές, δημιουργήθηκαν ως τμήμα του έργου: «Μετάπτωση δεδομένων του Φορέα ‘Ελληνικό Κτηματολόγιο’ στην Οδηγία INSPIRE» που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) του ΕΣΠΑ (2014-2020).

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Ασιμίνα ή Αζιμίνα ή Pawpaw [Asimina triloba (L.) Dunal]

Η Ασιμίνα ή Αζιμίνα ή Pawpaw ή Ασιμίνα η τρίλοβος, κ.ά. [Asimina triloba (L.) Dunal, Οικογένεια: Annonaceae] είναι ένα φυλλοβόλο δενδρύλλιο, ιθαγενές της βορειοανατολικής Αμερικής. Συγχέεται λανθασμένα πολλές φορές με την Παπάγια (Carica papaya L., Οικογένεια: Caricaceae), που αποτελεί άλλο είδος.

Καλλιεργείται συστηματικά στην αμερικανική ήπειρο (Η.Π.Α., Μεξικό, Βραζιλία, κ.ά.), καθώς και σε άλλες χώρες της υφηλίου με τροπικό ή προσομοιάζων με τροπικό κλίμα, όπως π.χ. Ινδία, Νότια Αφρική, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, κ.ά. Στη χώρα μας έχει φυτευθεί σε πολύ περιορισμένους αριθμούς, κυρίως σε κήπους και όχι τόσο για εμπορικούς σκοπούς. Μπορεί να καλλιεργηθεί άνετα και στο ύψος της βόρειας Ελλάδας γιατί παρουσιάζει αντοχή στο χειμερινό ψύχος. Από αμερικάνικες δοκιμές, φαίνεται ότι δεν ανέχεται πλήρως τα παράκτια περιβάλλοντα.

Πρόκειται περί μεγάλου θάμνου έως δενδρυλλίου, ύψους 3-12 μέτρων, με ταχέως αναπτυσσόμενους μακριούς βλαστούς, με ανοιχτού γκρι χρώματος φλοιό και αντωειδή φύλλα, βαθυπράσινα, λεία και σχετικά μεγάλου μεγέθους (10-30 εκατοστά). Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε εύφορα και υγρά εδάφη που στραγγίζουν εύκολα. Χρειάζεται τακτική άρδευση και προστασία από τους ισχυρούς ανέμους.

Τα άνθη της είναι ιδιαιτέρου σχεδιασμού, εκπτύσσονται σε διετείς κλάδους, είναι πράσινου χρώματος στην αρχή και πορφυρού ή σκούρου μωβ προς καφετί χρώματος κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, ερμαφρόδιτα, με τρία σέπαλα και έξι πέταλα που κάμπτονται ελαφρώς προς τα πίσω και σχηματίζονται σε δύο βαθμίδες (Φωτογραφία 1). Επικονιάζονται από έντομα αν και δεν είναι εύοσμα και ελκυστικά για τις μέλισσες.

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Άνθη Ασιμίνας διαφόρων σταδίων ανάπτυξης.

Ο καρπός της είναι προμήκης έως κυλινδρικός, μήκους 7-16 εκατοστών, βάρους 20-510 γραμμαρίων, πρασινοκίτρινου έως καφέ χρώματος σε προχωρημένη ωρίμανση, ισχυρά αρωματικός (με όχι απαραίτητα ευχάριστη αίσθηση για όλους), με κίτρινη, πολτώδη, αρωματική και εύγευστη σάρκα, που περιέχει αρκετούς ευμεγέθεις, σκληρούς σπόρους, μήκους έως δύο εκατοστών (Φωτογραφία 2). Οι καρποί εκπτύσσονται επί του δένδρου κατά μόνας ή σε ομάδες των δύο έως τεσσάρων και η ωρίμανσή τους ξεκινά από τον δεκαπενταύγουστο και μετά. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, σίδηρος και μαγγάνιο.

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Καρποί Ασιμίνας.

Η Ασιμίνα ιστορικά, ως το μεγαλύτερο ιθαγενές φρούτο της βόρειας Αμερικής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή πολλών φυλών αυτοχθόνων ινδιάνων της ηπείρου.

Ο καρπός μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ως φρούτο (χωρίς την επιδερμίδα και τα σπέρματα) ή σε σαλάτες όταν είναι ώριμος, καθώς και μαγειρεμένος όταν είναι άγουρος. Επίσης χρησιμοποιείται και στην παραγωγή παγωτών, σε πίτες, σε κρέπες, σε επιδόρπια, κ.ά.

Η Ασιμίνα μπορεί να καλλιεργηθεί βιολογικώς, επειδή δεν έχει σοβαρά προβλήματα προσβολών από εχθρούς και ασθένειες. Κάποιο λεπιδόπτερο (Eurytides marcellus) που την προσβάλει συστηματικά, εμφανίζεται και δημιουργεί προβλήματα μόνο στη βόρειο Αμερική.

Λαμβάνοντας υπόψη το καλλιεργητικό πρόβλημα της συχνής εμφάνισης καρπόπτωσης λίγο πριν την πλήρη ωρίμανση, καθώς και τη σχετικά μικρή χρονικά δυνατότητα καλής συντήρησης του καρπού (περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο), κάθε βήμα εντατικής καλλιέργειάς της για εμπορικούς σκοπούς στη χώρα μας θα πρέπει να είναι συντηρητικό και κατόπιν μελέτης των καταστάσεων και των αγορών. Φαίνεται όμως ότι η καλλιέργεια μεμονωμένων ή λίγων φυτών θα μπορούσε να έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, ειδικά για λόγους χρήσης σε πιάτα υψηλής μαγειρικής, ιδιαίτερα σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια. Φυσικά υπάρχει και η προοπτική της οικιακής λιανικής κατανάλωσης, μιας και ο καρπός όπως προαναφέρθηκε είναι εύγευστος και προσιδιάζει σε συνδυασμό γεύσης μπανάνας, ανανά και ροδάκινου (στη χώρα μας πολλές φορές αποκαλείται και ‘μπανάνα των Ιμαλαΐων’).

Υπάρχουν πολλές εμπορικές ποικιλίες, ενδεικτικά αναφέρονται οι ‘Sunflower’, ‘Mary Foos Johnson’, ‘Taylor’, ‘Overleese’, ‘Sweet Alice’, κ.ά. Στην Ελλάδα διατίθενται δενδρύλλια προς πώληση σε επιλεγμένες φυτωριακές επιχειρήσεις.

Από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα στην σκύλευση της βιομηχανίας ζάχαρης

Μετά το εξελισσόμενο φιάσκο της λειτουργίας του ενός εργοστασίου ζάχαρης –αυτού των Σερρών- ο υπενοικιαστής της ιστορικής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) φαίνεται ότι δεν πτοείται.
Γιατί σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου έκτακτων εργατοτεχνιτών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ο «επενδυτής» κατέλαβε όλους τους χώρους του εργοστασίου (σ.σ. στο Πλατύ) και άρχισε να εκποιεί κινητά περιουσιακά του στοιχεία.
Αν, όπως καταγγέλλεται, δεν έχει γίνει απογραφή των αξίας πολλών εκατομμυρίων κινητών περιουσιακών στοιχείων , όπως άλλωστε προβλέπει το συμφωνητικό μίσθωσης, πρόκειται για σκύλευση της βιομηχανίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη, δεδομένου ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεν έχει ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο των Σερρών εξακολουθούν να μην λειτουργούν, ελληνική ζάχαρη εξακολουθεί να μην διακινείται στην αγορά, οι παραγωγοί εξακολουθούν να μην μπορούν να διαθέσουν τα τεύτλα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει αποφασιστικά για να τηρηθούν οι όροι παραχώρησης των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ που η ίδια συμφώνησε, εξακολουθεί να μην ασχολείται με το ζήτημα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εκ των πραγμάτων αδυναμία του ιδιώτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προστατέψει τόσο τη δημόσια περιουσία όσο και τα συμφέροντα όλων όσων δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των τεύτλων και όσων αναμένουν επί ματαίω να λειτουργήσει το εργοστάσιο των Σερρών και να εργαστούν σε αυτό.
Αντί να εφαρμόσει κατά γράμμα το καθόλα εφαρμόσιμο επιχειρηματικό σχέδιο που εκπονήθηκε για την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας η Κυβέρνηση της ΝΔ ούτε να θωρακίσει την περιουσία της δεν φροντίζει.
Στεκόμαστε πλάι στους τευτλοπαραγωγωγούς, που στις Σέρρες καλλιέργησαν και φέτος τις περισσότερες εκτάσεις, και βλέπουν να χάνεται η παραγωγή αλλά και τα «ασημικά» της ΕΒΖ.

Έφυγε από την ζωή ο αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας

Με ανείπωτη θλίψη και οδύνη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ανακοινώνει τον θάνατο του συνάδελφου
ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ
 
Μέλος της Γραμματείας της ΠΕΜ
 
Πρώην Προέδρου επί σειρά ετών της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας- ΕΟΑΣΚ
Εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος, πρωτοπόρος, σεμνός και αυθεντικός αγωνιστής για τα δίκαια της αγροτιάς.
 
Ο Βαγγέλης Μπούτας έφυγε από την ζωή δίνοντας άνιση αλλά παλικαρίσια μάχη με την ανίατη ασθένεια.
 
Η κηδεία του Βαγγέλη θα γίνει την Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στις 3μμ στο χωριό του Μητρόπολη -Καρδίτσας και θα είναι πολιτική.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.