Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσσαλία: 10 χλμ κλειστό δίκτυο άρδευσης για τις μηλοκαλλιέργειες σε Μακρυράχη και Πουρί

Στην κατασκευή κλειστού δικτύου άρδευσης για τις ανάγκες των καλλιεργειών στη Μακρυράχη και το Πουρί του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.004.728,38 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση του έργου με τον δήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη.
«Εκσυγχρονίζουμε τον αγροτικό τομέα στην πράξη, στηρίζουμε τους μηλοπαραγωγούς του Πηλίου, μειώνουμε το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουμε την επάρκεια και την ορθολογική διαχείριση του νερού» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. « Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, το Δήμαρχο Παναγιώτη Κουτσάφτη, τους Περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες, δρομολογούμε έργα ουσίας, που βοηθούν τους ανθρώπους να μένουν και να παράγουν στον τόπο τους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Κλειστό δίκτυο σε 1.100 στρέμματα
Το έργο αφορά την άρδευση ενός σημαντικού τμήματος της καλλιεργούμενης έκτασης του Δήμου Ζαγοράς και συγκεκριμένα στην περιοχή «Βαρελά» Δ.Δ. Πουρίου νοτίως του οικισμού Πουρίου και «Κοτρώνι» και «Αγ. Κων/νος» Δ.Δ. Μακρυράχης βορείως του οικισμού Μακρυρράχης. Η έκταση στην οποία βελτιώνεται το αρδευτικό σύστημα και θα μετατραπεί από ανοιχτό αρδευτικό τσιμενταυλάκων σε κλειστό υπόγειο και υπό πίεση δίκτυο αγωγών πολυαιθυλενίου υπολογίζεται 1.100 στρέμματα και ανά περιοχής είναι :
• 700 στρέμματα καλλιέργεια μηλιάς στις περιοχές «Κοτρώνι» και «Αγ. Κων/νος» Δ.Δ. Μακρυρράχης.
• 400 στρέμματα καλλιέργεια μηλιάς στην περιοχή «Βαρελά» Δ.Δ. Πουρίου.
Οι υφιστάμενες υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν στο προτεινόμενο σύστημα είναι οι αρδευτικές δεξαμενές κεφαλής και οι υδρομαστεύσεις πηγών και τα φρεάτια σύνδεσης. Στο προτεινόμενο κλειστό δίκτυο θα κατασκευασθούν 24 υπόγεια φρεάτια μειωτών πίεσης προκειμένου το δίκτυο να λειτουργεί σε πίεση 2,0 – 8,0 atm περίπου και στις 34 θέσεις υδροληψίας η πίεση να είναι σταθερή περίπου 2,5 - 3,5 atm. Τα φρεάτια θα είναι διαστάσεων 4,00 μ. Χ 2,00 μ. και καθαρού ύψους 1,85 μ.
Τα φρεάτια μειωτών πίεσης διαθέτουν έξοδο καθαρισμού στο κάτω μέρος του φρεατίου εκκένωσης για την απομάκρυνση νερού κατά τον καθαρισμό τους και σε περιπτώσεις διαρροών.
Εντός των φρεατίων μειωτών πίεσης τοποθετούνται συσκευές ύδρευσης για τη ρύθμιση της πίεσης. Οι συσκευές αυτές είναι βάνες, αερεξαγωγοί, μανόμετρα, μειωτές πίεσης, αντιπληγματικές βαλβίδες. Η συνδεσμολογία εξασφαλίζει συνεχή λειτουργία ακόμη και σε περιπτώσεις βλαβών.
Για την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας του δικτύου θα τοποθετηθεί φίλτρο κατάντη των δεξαμενών και σε κάθε φρεάτιο μείωσης πίεσης.
Η διαστασιολόγηση του δικτύου έγινε έτσι ώστε να είναι δυνατή τόσο η άρδευση ανά τομέα (ομάδα κτημάτων) με ημερήσια ενεργοποίηση όλων των παροχών σε 1-2 θέσεις υδροληψιών, όσο και με την άρδευση 1-2 παροχών ανά θέση υδροληψίας, ανάλογα με τη βέλτιστη διαχειριστική φόρμα που θα τεθεί.
Το συνολικό μήκος των αγωγών πολυαιθυλενίου είναι 10.576 μ. και θα είναι ονομαστικής διαμέτρου DN 140 – 315 mm και ονομαστικής διαμέτρου PN 12,5 atm

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb