Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμία πρόνοια της κυβέρνησης για τους μυδοκαλλιεργητές

Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο των μυδοκαλλιεργητών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, ρωτούν είκοσι πέντε (25) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Φάμελλος Σωκράτης, τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κλάδος των μυδοκαλλιεργητών με διακόσιες δώδεκα (212) μονάδες πανελλαδικά και την κύρια δυναμικότητά του να αναπτύσσεται στο Θερμαϊκό Κόλπο, όπου παράγεται το 85% της Ελληνικής παραγωγής, είναι κατά βάση εξαγωγικός και αποτελεί τον δεύτερο σε δυναμικότητα κλάδο της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας. Δεν λαμβάνει επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και δεν εντάσσεται στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των απωλειών, όπως και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε συναφείς εργασίες π.χ. αποφλοιωτήρια, Κέντρα αποστολής, Κέντρα Εξυγίανσης κ.λπ.).

Λόγω της πανδημίας και του lockdown που ακολούθησε, ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά καθώς οι τιμές πώλησης και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί τραγικά. Παράλληλα, απαιτείται επιπλέον χρόνος και χρήμα ώστε να μαζευτεί η φετινή σοδειά, να προετοιμαστεί η επόμενη χρονιά και να διαφυλαχθεί ο γόνος αλλά και να προφυλαχθεί το οικοσύστημα και γενικά οι μυδοκαλλιέργειες από αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Επειδή, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα ένας ισχυρά εξαγωγικός και ανταγωνιστικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν υπάρχει σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εργαλείων ενίσχυσης των μυδοκαλλιεργητών, ώστε το σύνολο των απασχολούμενων στον κλάδο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και ο κλάδος να προχωρήσει με την αναπτυξιακή του δυναμική.

Οι βουλευτές τέλος, ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της θεσμικής θωράκισης του κλάδου με την έκδοση αλλά και την εφαρμογή των ΠΔ των ΠΟΑΥ που ακόμα εκκρεμούν, γεγονός που θα ωθήσει την επενδυτική του δυναμική, θα βάλει τάξη και θα διορθώσει τις παθογένειες, ιδιαίτερα για την περιοχή Θερμαϊκού.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τσίπρας Γιώργος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb