Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών - Δέσμευση Δημάρχου Βέροιας για πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης (Βίντεο συνέλευσης του ΑΣ Ημαθίας)

Κύριο Εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών - Δέσμευση Δημάρχου Βέροιας για πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης (Βίντεο συνέλευσης του ΑΣ Ημαθίας)

Πραγματοποιηθήκε Χτες το απόγευμα, 7/7/2020 στις 7.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο (λόγω Κορωνοϊού) του πρώην Δημαρχείου Μακροχωρίου,  η  Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με θέματα τις τιμές σε συμπύρηνα , επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια , το πως διαμορφώνονται και γιατί για ακόμη μια χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί πωλούν την παραγωγή τους κάτω του κόστους παραγωγής, αλλά και για θέματα ΕΛΓΑ μετά τη συνάντηση των εκπροσωπών του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Στη συνέλευση παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κωσταντίνος, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής οικονομίας κ. Τσιφλίδης Ηλίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας κ. Νεστορόπουλος Απόστολος, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Μαρίνας κ. Παππά Σοφία, ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ο κ. Νταούκας Στέφανος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Απόλλων Κουλούρας κ. Νεστορόπουλος Γεώργιος. 

Επίσης στη συνέλευση καλέστηκαν και παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας κ. Παναγιώτης Πασάκης και ο Ταμίας του Συλλόγου κ. Χριστοφορίδης Ιωάννης και πλήθος αγροτών που έθεσαν τις προτάσεις τους και τα ερωτήματα τους. 

Παρότι καλέστηκαν δεν κατέστει δυνατό να παρευρεθούν οι Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζιδης Κωσταντίνος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μουρτζίλας Στέργιος καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου Κωσταντίνος.

Την ανάγκη της αναδιάρθρωσης και τη στροφή σε άλλες καλλιέργειες ως επιτακτική λύση έθεσαν τόσο ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κωσταντίνος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής οικονομίας κ. Τσιφλίδης Ηλίας, με τον Δήμαρχο να δευσμεύεται, μετά από πρόταση της Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κας Ελένης Παπαδημητρίου, για την πραγματοποιήση ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο Βέροιας, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (Εκπροσώπους Αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών - ομάδων παραγωγών, εμπόρων, βιομηχανιών, αντιπερεφερειας, Δήμου Βέροιας, και πολιτικών προσώπων) για να βρεθεί μια διεξοδική λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και την καλλιέργεια να έχει καταστεί μη βιώσιμη.

Στην χτεσινή του επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Απόστολος Νεστορόπουλος και την πληρωμή του υπόλοιπου 35% σε 20 μέρες περίπου όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. Λυκουρέντζος

Αναφορά στην χαμηλή τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου καθώς και την μειωμένη παραγωγή κατά 35-40% έκανε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας. κ. Παναγιώτης Πασάκης. εκφράζοντας τη δυασαρέσκεια του όπως και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. κ. Βοργιάδης Χρήστος, για την αδιάφορη στάση των βουλευτών της Πέλλας και Ημαθίας(δεν έβγαλαν ούτε ένα δελτίο τύπου) παρά τις ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων και την επισήμανση του σημαντικού αυτού προβλήματος των χαμηλών, κάτω του κόστους τιμών, σε ροδάκινα και νεκταρίνια. 

Λόγω για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και το πως διαμορφώνεται η τιμή πώλησης έκανε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, κ. Βοργιάδης Χρήστος, αναφέροντας ότι σε μια φιλελεύθερη οικονομία η τιμή διαμορφώνεται σύμφωνα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης, αλλά όσον αφορά το ροδάκινο και νεκταρίνι, αυτό βλέπουμε να εφαρμόζεται  κατά το δοκούν, αφήνοντας αιχμές για κερδοσκοπικούς λόγους όσον αφορά την απότομη πτώση των τιμών σε νεκταρίνια και επιτραπέζια.

 

Δείτε σε αποσπάσματα (βίντεο) τα κυριότερα σημεία της συνέλευσης 

Ακύρωση επιχειρήματων της ΕΚΕ (αφορά την ανακοίνωση της) από τον κ. Βοργιάδη (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Προτάσεις και προβληματιμούς που εξέφρασε ο Δήμαρχος Βέροιας ( Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Πρόταση στον ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη και έκφραση δυσαρέσκειας από τους Πασάκη και Βοργιάδη ( Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, κ. Παναγιώτης Πασάκης, για την τιμή του συμπύρηνου (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Αντιπρόεδρος ΑΣ Ημαθίας, κ. Γκαλαϊτσης Δημήτριος, για ΠΣΕΑ και υπόλοιπο 35% αποζημιώσεων (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Υπεύθυνος επικοινωνίας ΑΣ Ημαθίας, κ. Γαλανομάτης Γεώργιος, για τις εξευτελιστικές τιμές στα συμπύρηνα ροδάκινα και τη μελέτη του ΑΠΘ για το κόστος παραγωγής (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολυμέσα

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb