Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληρωμές αποζημίωσεων από το χαλάζι, Ρωσικό Εμπάργκο, συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα και εργάτες γης (βίντεο), στη συνάντηση του κ. Αραχωβίτη με τους αγρότες στη Βέροια

Κύριο Πληρωμές αποζημίωσεων από το χαλάζι, Ρωσικό Εμπάργκο, συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα και εργάτες γης (βίντεο), στη συνάντηση του κ. Αραχωβίτη με τους αγρότες στη Βέροια

Επίσκεψη στο νομό Ημαθίας πραγματοποίησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές.

Αρχικά επισκεφτήκαν την περιοχή της Μελίκης, όπου είδαν τις ζημιές που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις στις καλλιέργειες και στη συνέχεια βρέθηκαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια όπου και ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη κ. Παππά Μαρία λεπτομερώς για την υπάρχουσα κατάσταση.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του επιμελητηρίου της Βέροιας, συζήτηση με τους φορείς(συνετεριστές, εμπόρους, αγροτικούς συλλόγους) και τελείωσε την περιοδεία του επισκέπτοντας την πόλη της Νάουσας όπου συναντήθηκε αρχικά με οινοποιούς και λίγο αργότερα παρευρέθηκε στην Εσπερίδα για την ΚΑΠ και την Κλιματική αλλαγή.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ δέχτηκε ερωτήματα από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή, τα σχέδια βελτίωσης, τις ενισχύσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια (Ρωσικό εμπάργκο και συνδεδεμένες) καθώς και τους εργάτες γης. 

Όσον αφορά τη συνάντηση με τους αγροτικούς συλλόγους, συνεταιριστές και εμπόρους (Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κώστας Αποστόλου) δεν πρόλαβε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν, αφήνοντας μια πικρή γεύση στους αγρότες.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα καθώς και οι προτάσεις αφορούσαν το βιομηχανικό ροδάκινο και την χαμηλή τιμή πώλησης (ίδια και χαμηλότερη με αυτή προ 30 ετών ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Γαλανομάτης Γεώργιος) όπου δεν δόθηκε απάντηση από τον Υπουργό , ερώτημα του  κ. Χαλκίδη Τάσου, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας σχετικά με τα προγράμματα (δωρεάν διανομή-επισιτιστική) και τα χρήματα που δίνει το υπουργείο αλλά δυστυχώς δεν τα λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών, επίσης ερωτήματα για τους εργάτες γης που απαντήθηκαν από τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Άγγελο Τόλκα αλλά και τον κ. Αραχωβίτη, ενδιαφερόν υπήρξε και για τη δημιουργία ταμείου επιχειρηματικότητας καθώς και τις υποδομές με ερωτήσεις που έθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας (Αντιπρόεδρος  κ.Γκαλαϊτσης Δημήτριος και Μέλος κ. Καπαγερίδης Γεώργιος), για το τι μελλει γενέσθαι με τη βιομηχανία ζάχαρης αναφέρθηκε με σχετικό ερώτημα ο κ. Κουπίδης Θεόφιλος από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας, επίσης ερωτήματα με πολύ σωστή μάλιστα επιχειρηματολογία έθεσε και ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Παπακωσταντίνου Θεόδωρος σχετικά με τις αποζημίωσεις Deminimis αλλά και για τα προγράμματα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα χρήματα τα λαμβάνει μόνο το 11% των συνεταιριζόμενων αγροτών.

Τέλος πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βοργιάδης Χρήστος, σχετικά με τις τιμές των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ότι πρέπει να ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι στο τέλος του χρόνου (Δεκέμβριο), έτσι ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί πόσο πουλάνε τα προϊόντα τους και να μη καταφεύγουν στη μαύρη διακίνηση και να γίνονται έρμαια στις ορέξεις τρίτων.

Θετική ήταν και η παρέμβαση-απάντηση του Προέδρου της Κοινοπραξίας Ομάδων παραγωγών - Συνεταιρισμών Ημαθίας κ. Χρήστου Γιαννακάκη στην πρόταση του Βοργιάδη Χρήστου για την ανακοίνωση των τιμών καθώς και αναλυτικότατα εξήγησε το τι συνέβει με τα προγράμματα και πως έλαβαν τα χρήματα οι παραγωγοί απαντώντας στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας κ. Τάσου Χαλκίδη που έθεσε το θέμα.

Τέλος αναφορά στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων έκανε με ερώτημα του ο Αντιδήμαρχος κ. Κορωνάς Θεόφιλος ζητώντας να βρεθεί μια φόρμουλα από την πλευρά του υπουργείου και να λυθεί το πολύ σημαντικό αυτό θέμα που αφορά όλους τους πολίτες του Δήμου. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στην Κύπρο με τα αδέσποτα.

 

Δείτε  εδώ το βίντεο με τις απαντήσεις των υπουργών για τους εργάτες γης, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα αδέσποτα ζώα.

 

 

 

 

    

 

 

 

Πολυμέσα

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb