Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ημαθία στον Λευκό Πύργο - Οι αγρότες δεν κάνουν πίσω

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη χώρα έδωσαν δυναμικό «παρών», με την παρουσία των τρακτέρ να δίνει τον τόνο της κινητοποίησης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μαζί με εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Η Ημαθία ήταν εκεί. Αγρότες και κτηνοτρόφοι έδωσαν το δικό τους μήνυμα: δεν αποδεχόμαστε μια κατάσταση που οδηγεί την παραγωγή και τις οικογένειές μας σε αδιέξοδο.

Ακούσαμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ. Για τους αγρότες παρουσιάστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις.

zr46

Όμως εδώ βρίσκεται η μεγάλη αντίφαση:

Τι να το κάνει ο αγρότης το αφορολόγητο όταν δεν έχει εισόδημα; Δεν έχει κέρδος. Έχει ζημιά.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί. Πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εφόδια και ζωοτροφές έχουν γίνει πανάκριβα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές που παίρνει ο παραγωγός παραμένουν χαμηλές και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Ο αγρότης πληρώνει ακριβά για να παράγει και πουλάει φθηνά. Ο καταναλωτής, όμως, αγοράζει πανάκριβα. Μεγάλο μέρος της αξίας του προϊόντος καταλήγει τελικά σε μια χούφτα εμποροβιομήχανους, ενώ στον παραγωγό μένουν ψίχουλα.

Αυτό δεν είναι λύση.

Οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν με εξαγγελίες που δεν αντιμετωπίζουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε με ζημιές, να χρωστάμε για τα έξοδα της παραγωγής και στο τέλος να ακούμε ότι η λύση είναι μια φορολογική ελάφρυνση.

Παράλληλα, παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα με τις αποζημιώσεις, τις ασθένειες και τις καταστροφές στην παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο. Παραμένουν τα προβλήματα του ΟΣΔΕ, των πληρωμών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με χρήματα που οι πραγματικοί δικαιούχοι περιμένουν να πάρουν.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ημαθίας διεκδικούμε:

  • μείωση του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, εφόδια και ζωοτροφές,
  • τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα,
  • τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στους πραγματικούς δικαιούχους και λύση στα προβλήματα του ΟΣΔΕ,
  • αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από καταστροφές και ασθένειες,
  • πρόληψη, εμβολιασμούς και πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών που χάνονται,
  • να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων που αγωνίζονται.

Η απογοήτευση από τις εξαγγελίες δεν πρέπει να γίνει παραίτηση. Πρέπει να γίνει δύναμη για οργάνωση και αγώνα.

Καλούμε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο της Ημαθίας να δυναμώσει τον Αγροτικό του Σύλλογο, να πάρει μέρος στις συλλογικές διαδικασίες και να βρεθεί στους δρόμους όταν έρθει η ώρα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με μια πολιτική που μας αφήνει χωρίς εισόδημα και χωρίς προοπτική.

Δεν ζητάμε ελεημοσύνη – ζητάμε να ζούμε από τη δουλειά μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb