Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άδειο το καλάθι για τους αγρότες στη ΔΕΘ - Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, φτηνό πετρέλαιο, αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ στον ΑΕΡΑ

Επίκαιρα αγροτικά σχόλια από τον Χρήστο Βοργιάδη 

"Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου", μια από τις παροιμίες που ακούγονται από τους αγρότες τις τελευταίες μέρες, στα αγροτικά στέκια αλλά και στα social, μετά και το πέρασμα του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, κρατώντας άδειο καλάθι που δεν περιείχε ούτε καν υποσχέσεις

Διάχυτο λοιπόν είναι το αίσθημα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης στον αγροτικό κόσμο ,καθώς στο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η λέξη πρωτογενής απουσίαζε, η καλύτερα αγνοείται.

Πέραν της άδικης υπερφορολόγησης και των προκαταβολών που καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι έλληνες αγρότες (Συντελεστές που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες χώρες της ΕΕ) ο πρωθυπουργός ξέχασε για ακόμη φορά, να θυμηθεί τις εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά, για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο.

Γενικότερα, ηλίου φαεινότερο, είναι η παντελής απουσία προγραμματισμού για ένα καλύτερο αύριο, για ώθηση των νέων να μείνουν στην ύπαιθρο , αλλά και των παλαιότερων να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ενασχόληση τους με τη γη , και αυτό μαρτυρά η έλλειψη διάθεσης από την κυβέρνηση να δώσει βάση στις υποδομές που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αν θέλουμε να αναφερόμαστε ουσιαστικά στην ευφυή γεωργία και να ακολουθήσουμε τα άλλα ανταγωνιστικά κράτη όσον αφορά τα προϊόντα και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή.

Επίσης , οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή απαιτούν άμεσα τόσο τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά πολύ περισσότερο, την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του, που όπως ακούσαμε από τα χείλη του προέδρου κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου σε κάποια από τις ομιλίες του στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός αν δεν εξασφαλιστούν οι πόροι.

Τέλος, δεν ακούστηκε το παραμικρό, τόσο μέσα από τις ανακοινώσεις των μέτρων από τη ΔΕΘ αλλά και από αρμόδιους υπουργούς(ΥΠΑΑΤ, ΥΠΟΙΚ κ.α.) για τη μείωση του κόστους παραγωγής και συνεπώς την βιωσιμότητα των καλλιεργειών, αλλά και για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών που με αγωνία αναμένουν να δημοσιευτεί χιλιάδες παραγωγοί ανά τη χώρα.

Σχετικά με το προαναφερθέν μέτρο, και τους όρους και προϋποθέσεις που θα λάβει χώρα όταν δημοσιευτεί, οι αγρότες πιστεύουν ότι για ακόμη μια φορά δεν θα ληφθούν υπόψη οι δικές τους προτάσεις (ως συνήθως οι παρατρεχάμενοι έχουν τον πρώτο λόγο) γεγονός που μαρτυρά η έως τώρα λανθασμένη τακτική που ακολουθεί ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, με το να είναι απόμακρος και να αποφεύγει χαρακτηριστικά τις συναντήσεις με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της υπαίθρου, τους αγρότες, κτηνοτρόφους , αλιείς, μελισσοκόμους, ανθοπαραγωγούς κ.α. μη ακούγοντας τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έτσι ώστε να ανευρεθούν λύσεις και να υπάρξει αύριο γι΄ αυτούς!

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb