Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργόσημο, αλλαγή εργοδότη & ακύρωση ανάκλησης μετακλητών εργατών - Ελλιπή ενημέρωση και γραφειοκρατικές δυσκολίες προβληματίζουν τους αγρότες

Άλυτα φαίνεται να παραμένουν τα προβλήματα που προέκυψαν στην παραγωγή από την εμφάνιση του covid – 19 όσον αφορά το εργατικό ζήτημα.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής, θεωρείται αναγκαία η πλήρης κάλυψη, ιδιαίτερα την περίοδο της συγκομιδής, με εργάτες γης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνηση προέβη στην κατάθεση τροπολογίας (14ης Δεκεμβρίου 2020), παρόμοια της προηγούμενης διάταξης που είχε ψηφιστεί την 1-5-2020, με την οποία θα δίνονταν λύση , κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στο καθεστώς που αφορά τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη παραπάνω τροπολογία προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στη χώρα μας πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης,
  • Ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης,
  • Προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας,
  • Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για τον εργάτη,
  • Καταβολή εργοσήμου,
  • Δυνατότητα αλλαγής εργοδότη μέσα σε 5 μέρες από τη λήξη απασχόλησης στον προηγούμενο και ευθύνη του νέου εργοδότη για τον εργάτη,
  • Ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.

ΘΕΛΕΙΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΚΟΠΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Καθώς διανύουμε λοιπόν σε αρκετές καλλιέργειες την περίοδο της συγκομιδής, παρατηρούμε ότι αρκετά από τα παραπάνω προβλεπόμενα δεν λειτουργούν ως πρέπει λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη η εφαρμογή τους, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την καταβολή του εργοσήμου και τη διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από παραγωγούς των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, σχετικά με την δυνατότητα αλλαγής εργοδότη, προκύπτουν ανάλογα των προαναφερθέντων προβλήματα, καθώς ένας εργοδότης ο οποίος έχει κάνει τη διαδικασία μετάκλησης και έχει τελειώσει τη συνεργασία με τον μετακλητό εργάτη τρίτης χώρας, ο εργάτης του δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να εργαστεί σε άλλον εργοδότη, όπως και ο νέος του εργοδότης που επιθυμεί να τον προσλάβει, δεν έχει γίνει γνωστό αν καθίσταται δυνατό να τον δηλώσει και να ξεκινήσει συνεργασία μαζί του. Είναι ένα ζήτημα που χρίζει άμεσης επίλυσης.

Επίσης ελλιπής είναι η ενημέρωση όσον αφορά το μείζον πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει στο θέμα της ακύρωσης της ανάκλησης ενός μετακλητού εργάτη, ο οποίος εμφανίζεται θετικός στον κορονοϊό στο μοριακό τεστ που υποβάλλεται πριν έρθει στην χώρα μας για εργασία, όπως και στην περίπτωση όπου ο εργάτης γης δεν εμφανίζεται για εργασία στον εργοδότη ο οποίος τον έχει καλέσει με τη διαδικασία της μετάκλησης, χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσο εφαρμόζεται η επιβολή ποινών, με ότι συνεπάγεται αυτό.

 

Βοργιάδης Χρήστος

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb