Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλες αποκλίσεις τιμών από το χωράφι στο ράφι για νεκταρίνια και ροδάκινα - Ποιες περιοχές έπληξαν οι χτεσινές χαλαζοπτώσεις

Συνέχεια έντονων καιρικών φαινομένων είχαμε και τη χτεσινή μέρα, με έντονες καταιγίδες που πλημμύρησαν αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και χαλαζοπτώσεις που έπληξαν καλλιέργειες των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκιδικής αλλά και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερες εκτάσεις δενδροκαλλιεργείων  "χτυπιούνται" από τις χαλαζοπτώσεις, με την ήδη μειωμένη σε μεγάλο βαθμό παραγωγή(παγετοί, χαλαζοπτώσεις) φρούτων να ελαχιστοποιείται, προκαλώντας ανισοροπία στην αγροδιατροφική αλυσίδα, καθώς εμφανίζονται ελλείψεις ακόμη και στην εσωτερική αγορά, με τις υψηλές τιμές στα ράφια των super market να είναι δυσανάλογες αυτών που λαμβάνουν οι παραγωγοί.

www.tkautoparts.gr

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ακόμη και σε περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας όπου η κύρια καλλιέργεια είναι το ροδάκινο και νεκταρίνι, βλέπουμε να πωλούνται επιτραπέζια ροδάκινα σε τιμές των 2,5 - 3 ευρώ/κιλό και νεκταρίνια 3,5 - 4 ευρώ/ κιλό, όταν η τιμή πώλησης για τον παραγωγό δεν αγγίζει ούτε το 40% των τιμών που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα ράφια. 

Χτες κατά τις απογευματινές ώρες, έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Επισκόπη και Μαρίνα Νάουσας και μέσα στην πόλη, καθώς και στο Σταυροδρόμι, Εσώβαλτα, Σανδάλι, Γαλατάδες και άλλες περιοχές της Πέλλας με συνέπεια να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αρκετές καλλιέργειες.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν πλέον την χορήγηση προκαταβολών και τη συντόμευση των διαδικασιών της εκτιμητικής διαδιακασίας, έτσι ώστε να λάβουν σύντομα τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Σε κινητοποίησεις προχωρούν μάλιστα το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για την αναλγησία της κυβέρνησης στο θέμα των προκαταβολών, συμψηφισμού και επιστροφής τελών εκτίμησης όπως έγινε στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.

 

Βοργιάδης Χρήστος

 

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb