Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργάτες γης: Φωνές αγωνίας από τους ελαιοκαλλιεργητές Χαλκιδικής - Όσα δήλωσαν στην "ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ"

Η όποια εγρήγορση επέδειξε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταθέτοντας νέα τροπολογία με την οποία αναμένεται να δοθεί λύση στο φλέγον ζήτημα της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, φαίνεται προς το παρών να μην έχει την ανάλογη συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος

ΨΑΧΝΕΙΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΥΣΗ!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, φαίνεται να δημιουργεί έντονα προβλήματα στους παραγωγούς και συγκεκριμένα στους ελαιοκαλλιεργητές Χαλκιδικής, οι οποίοι μίλησαν στην imathiotikigi.gr για την έλλειψη εργατών γης που αντιμετωπίζουν κατά την τρέχουσα περίοδο του κλαδέματος των ελαιόδεντρων.

Ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής «VIOLIVIA» και παραγωγός επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής, ανέφερε ότι «το κλάδεμα της ελιάς πραγματοποιείται από το μήνα Φεβρουάριο μέχρι τις αρχές Μαϊου, γιατί μετά ακολουθεί η άνθηση και δεν είναι καλό για τον δέντρο να κλαδεύεται σε αυτό το στάδιο. Έτσι, ζητάμε να ανοίξει το συντομότερο δυνατό η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων μετάκλησης εργατών γης, διότι, και μένουν οι παραγωγοί πίσω όσον αφορά τη διεκπεραίωση των υπόλοιπων εργασιών αλλά και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν και φάρμες ακλάδευτες με ότι συνεπάγεται αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, κ. Βαγγέλη Μισαηλίδη, κάνοντας λόγο για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε και αναφέροντας ότι «η σεζόν διαφαίνεται μέχρι στιγμή όψιμη και δυστυχώς έως τώρα, έχουν κλαδευτεί μόνο το 20%-30% των κτημάτων ελαιοκαλλιέργειας, γεγονός που οφείλεται στη έλλειψη εργατικών χεριών» και συνέχισε λέγοντας « ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, με το καλημέρα της φετινής καλλιεργητικής σεζόν»

Την δυσαρέσκεια του για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης και την έως τώρα καθυστέρηση που υπήρξε στη έλευση εργατών γης, εξέφρασε με δηλώσεις του στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής, κ. Τσιπέλης Χρήστος.

«Ακόμη και να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ευελπιστούμε να γίνει σύντομα, υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μεγάλο ποσοστό εργατών γης να προτιμήσουν να έρθουν για εργασία την περίοδο της συγκομιδής όπου θα έχει περισσότερες μέρες εργασίας γι' άυτούς και μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να μείνουμε χωρίς εργατικό στο κλάδεμα.» επισημαίνοντας ότι «οι όλοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των εργατών γης, δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση ικανοποιημένους τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, ελπίζοντας να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και κατά την διαδικασία της συγκομιδής, διότι τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα και θα υποστούμε σημαντικές εισοδηματικές απώλειες».

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb